90-talmodets comeback

Shirts-Tied-Around-WaistUnder 2014 kom trenderna som alla hoppades skulle vara evigt begravda tillbaka. Först var många tveksamt inställda till att buffaloskorna, magtröjorna och rejv-accessoarerna än en gång skulle se dagens ljus. Men efter att trenden växt sig allt starkare under de följande åren så har allt fler visat intresse, och under 2016 gick det inte att gå utanför dörren utan att se nämnda plagg tillsammans med bombarjackorna, chockers och toppar med spaghettiband. 90-talsmodet har kommit för att stanna.

Spice girls och Robyn största stilikonerna

När Spice Girls slog igenom förstod alla att något helt nytt var på gång. Jazzbyxor, miniklänningar, leopardmönster och buffaloskor höga som styltor blev snart alla unga tjejers högsta dröm. Tillsammans med starkt smink, en kaxig attityd och en vilja att alltid ta lite för mycket plats, gjorde de en viktig insats för alla flickor och unga kvinnor och matade in Girl Power-mentaliteten i deras sinnen för evigt. I Sverige fanns den egna stilikonen, artisten och stjärnan Robyn. Hennes silvriga bombarjackor och träningsbyxor blev en annan viktig del av klädstilen på 90-talet. Det starka självförtroende lyste igenom, inte minst i lilla sportspegelns introlåt “Du kan alltid bli nummer ett”, som spelades in när hon endast var 12 år gammal.

Girl Power är tillbaka

Kanske var det ändå inte så oväntat att 90-talsmodet skulle komma tillbaka igen. Den självsäkra attityden bland unga kvinnor har aldrig märkts så väl som nu, och att anamma den stil som en gång satte det på kartan känns inte mer än rätt. Pondusen i de höga skorna och sminket tillsammans med den starka uppsynen i de färgglada mönstren känns väldigt inne just nu. Men även den mer grunge-inspirerade stilen som också var populär under tidsperioden har fått komma tillbaka. De bylsiga tröjorna och rätt slitna kläderna var då en slags protest mot det hippa 80-talet, och är idag en bra kontrast mot magtröjor och miniklänningar och vittnar om att de båda stilarna än en gång kan regera sida vid sida och sända ut samma budskap.