Att hitta rätt storlek när man shoppar kläder online

3657646_f520Att handla kläder på nätet kan vara väldigt fördelaktigt när man kanske inte har tid eller lust att gå ut i affärerna. Dessutom tycker många inte om att köpa kläder som andra har provat eller tagit på sig tidigare. Många sliter i kläderna, eller behandlar dem inte särskilt varsamt, vilket gör att det ibland blir hål eller fläckar på dem.

Däremot är det en fördel att prova i butik, då man direkt ser vilken storlek man passar i.

Det många tycker är svårt när man handlar online, är nämligen att bestämma sig för rätt storlek när man ska köpa ett plagg som man inte kan prova innan.

Många modesajter köper in märken från flera länder, och olika länder har varierande storlekar. I USA är en Small ungefär som en Medium i Sverige. Och Tysklands 36:a är som den svenska 38:an. Italienska storlekar är också väldigt annorlunda från de svenska. En italiensk 38:a är en svensk 34:a, en 40 är en svensk 36:a, en 42:a blir en 38:a osv.

Franska storlekar ska vara ungefär samma som i Sverige men de skiljer sig ändå åt.

De brukar vara en aning mindre även om det står samma storlek på etiketterna.

Det kan därför vara bra att kolla upp märket man vill köpa, och se var det kommer ifrån.

Ett bra tips är att se efter i “storleksguiden”. Den brukar finnas som en liten länk bredvid varan eller plagget. Om man klickar på den, så får man upp de olika kriterierna för hur man mäter sina olika kroppsmått. Ibland står det också motsvarande storlekar för olika länder.

Det kan, trots detta, ändå vara svårt att hitta exakt rätt storlek på det här sättet, eftersom olika märken inte använder samma mått, även om de ibland faktiskt kommer från samma land.

Ett annat tips, om man har råd förstås, är att köpa två olika storlekar och sedan skicka tillbaka den storleken som inte passar. Men en nackdel kan vara att det kostar pengar när man lämnar tillbaka eller byter en vara.