Hitta rätt plagg till din kroppstyp

women_body_shapes_fa_rszdEtt bra självförtroende kan förbättra vilket plagg som helst. Den som känner sig snygg och självsäker utstrålar också det och det är därför det sägs om vissa personer att “han eller hon kan bära upp precis vad som helst”, eller “till och med en sopsäck sitter snyggt på henne”. Men att skaffa ett bra självförtroende är oftast inte lika lätt som att köpa en ny tröja och därför kan det behövas lite hjälp på traven ibland. Att hitta plagg som redan är smickrande för ens kroppsform är ett bra sätt att boosta självförtroendet och efter ett tag kan man börja ta ut svängarna lite mer genom att testa häftigare mönster, färger och material.

Klä dig rätt direkt

Vanligtvis pratar man om fyra olika kroppsformer; äpple, päron, timglas eller rak. Äpplet har stor överkropp och rund kroppsform, päron har stor underkropp och liten överkropp, timglas har smal midja men med höfter och bröst och den raka kroppen är lika stor uppe som nere med rak midja.

Följande plagg passar bäst för dessa:

  • Äpple – En av de vanligaste kroppsformerna med mycket överkropp. Välj urringat och gärna omlottklänningar eller toppar. Framhäv ansiktet och bysten och undvik för bylsiga kläder. Lite vidare jeans gör kroppen mer symmetrisk.
  • Päron – Klassisk kroppsform där underkroppen oftast står i fokus. Tighta jeans eller klockade kjolar framhäver underkroppen utan att det blir för mycket. Djärvare toppar drar ögonen mot överkroppen istället.
  • Timglas – Ofta den mest eftertraktade kroppsformen med både byst och rumpa men ändå smal. Framhäv alltid midjan genom tighta toppar eller midjehöga jeans och kjolar. Välj mellan antingen tight underdel eller urringat.
  • Rak – En helt rak figur hittas oftast hos atleter och aktiva människor. Fuska fram former med hjälp av mer mönster eller assymetriska plagg. Undvik att ha både över- och underdel i samma färg och använd gärna accessoarer för att bryta av.